Site pictogram FreakyFashion

Bergschoenen als werkschoenen

Waarom bergschoenen ook werken

Al vanaf jonge leeftijd wandel ik vaak in de bergen. Een liefde voor de bergen is me door mijn ouders meegegeven die zelf al vanaf hun studententijd in de bergen kwamen. Hun huwelijksreis was dan ook naar Nepal maar waar ik de meeste tijd doorbracht tijdens de zomervakantie was in de Europese Alpen. Met name Zwitserland was een bestemming waar ik vaak heen ging. Een van de dingen die ik als opgroeiend kind elke twee jaar weer moest doen was nieuwe bergschoenen aanschaffen. Deze stevige schoenen zijn noodzakelijk om lange tochten te wandelen in berggebied. Omdat ik nadat ik volwassen werd nog altijd bergschoenen had om in de bergen te wandelen ontdekte ik ook dat deze schoenen erg goed bruikbaar zijn voor ander fysiek werk.

Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn voor de aanschaf van goede werkschoenen. En je zult merken dat bergschoenen aan al deze voorwaarden voldoen. Ten eerste is het belangrijk natuurlijk dat werkschoenen waterdicht zijn. De redenen hiervoor zijn niet alleen regen maar ook modder, plassen en in het geval van boerderijwerk zelfs uitwerpselen. In de bergen kun je ook over sneeuw komen te lopen dus om die reden en sneeuw in de bergen zijn bergschoenen goed waterdicht.

De beste opties

Bergschoenen zijn gemaakt voor fysiek zwaar werk en om lang mee te gaan. Als je een wandeltocht van twaalf uur maakt in de bergen wil je natuurlijk niet dat je voeten ongelofelijk pijn doen en dat je blaren op je voeten hebt. Bergschoenen zijn daarom gemaakt voor comfort. Daarom zijn ze zo goed bruikbaar voor lange werkdagen buiten. Toen ik ongeveer zestien jaar oud was wilde ik niet alleen meer wandelen in de bergen. Ik vond het maar saai en daarom wilde ik meer gaan klimmen. Jaren later ben ik dat dan ook gaan doen. In het begin klom ik voornamelijk in een klimhal gewoon in Nederland maar later ben ik ook echt in de bergen gaan klimmen.

Klimschoenen

Grappig genoeg gebruik je voor klimmen weer een heel ander soort schoen de schoenen die je voor wandelen in de bergen gebruikt. Wanneer je namelijk in de bergen gaat klimmen op steile rotswanden wil je schoentjes hebben die zo dicht mogelijk om je voeten heen sluiten. Daarom zijn klimschoentjes heel anders dan normale klimschoenen. Wanneer klimmers op grote rotswanden klimmen gebruiken ze zelfs schoentjes die zo strak zitten dat ze pijn doen aan de voeten. Op deze manier kunnen ze elke stap hun tenen voelen op de kleinste richels op de rotswand.

Mobiele versie afsluiten